Je bent geweldig!
En ik ook.
Frustratie en irritatie in de gezondheidszorg
Een goede vriendin van mij deed deze oproep via Twitter. Nu heeft niet iedereen Twitter, maar ik ook hier zijn frequente gebruikers van de gezondheidszorg.
Daarom misbruik ik ook een beetje Miranda's log om het volgende te vragen:
 
Wat is jouw belangrijkste irritatie of frustratie als gebruiker van de gezondheidszorg?

Reacties

Marjan op 10-08-2011 18:50
Mijn irritatie gaat vooral uit naar de ondoorzichtigheid van wat nu wel en niet vergoed wordt aan medicijnen. Dat is op persoonlijk vlak ... verder is er nog een issue waar ik niet teveel op in wil gaan, maar de geestelijke gezondheidszorg is ook bagger ... in de jaren 60 hoefde je maar te zeggen, dat iemand een beetje vreemd keek en die werd opgesloten, ook niet goed, maar nu wordt de lijn tussen leefbaar en onleefbaar te dun ... veel patienten in de gezondheidszorg zijn beter af met gedwongen medicijn-inname, maar die dwang mag niet opgelegd worden .. in plaats daarvan gaan die patienten vreemde dingen doen, wegen zwaarder in de gezondheidszorg, doordat er wel dingen gebeuren, waar veel meer nazorg voor nodig is ... als die al te geven valt ... veel patienten plegen zelfmoord ...
wakkerpolitiek op 10-08-2011 19:00
Het gebrek aan tijd voor de gebruikers van de gezondheidzorg en de eigen bijdrage die steeds duurder wordt. En het afbreken van de nodige voorzieningen voor gehandicapten chronisch zieke en ouderen.
Welke irritatiesof frustraties heb jij aangaande de gezonheidszorg?
Quadrisquare.punt.nl {} hanny op 10-08-2011 19:18
Miranda,
jij zult ook zeker wel aanmerkingen op de gezondheidszorg hebben,
alleen al een feit waar ik van op de hoogte ben : hoeveel paar schoenen 'mag' jij per jaar ? Schandalig weinig toch ? ! in vergelijk met 'ons' die geen speciaal schoeisel nodig hebben....
 
Ik schrik steeds als ik weer iets van de Nederlandse situaties hoor !
Ik gaf altijd zo hoog op over de Nederlandse gezondheidszorg, de vergoedingen en regelingen, goed, een zieken-kontrole, maar terecht.. enz enz... hier in Frankrijk.
Nu durf ik daar over mijn mond niet meer open te doen !
Van dochter hoorde ik voor 10 jaar al dat  "er geen plaats is"  in kraamklinieken, dat je geen thuishulp krijgt zoals vroeger.
En van andere mensen hoorde ik dat  bijvoorbeeld voor mensen/jongeren die psychische hulp nodig hebben maar 10 psychiaters-consulten vergoed worden... alsof een dieper liggend probleem in 10 x even opgelost is ! !
Wie hééft het geld zèlf om de rest wat gewoon nog nodig is te betàlen ?
 
Ik ga in NLD even naar dochter's huisarts, 50 € mevrouw !
( De internationale verzekeringskaart die ik heb  "kon" niet )
terwijl ik er maar 13,50 € terug krijg van de franse ziekenverzekering....
Nou hoef ik gelukkig niet elke keer dat ik NLD kom naar de dokter,
maar toch ....
 
Ik dacht 'in de verre toekomst'  ooit misschien terug naar NLD te komen
maar alleen voor dié toestanden al denk ik dat ik met het verstrijken van de jaren zelfs béter hier kan blijven...

Je ziet, niet in Nederland wonend heb ik toch wel wat gal te spuwen over HET ziekenfonds en de ziekenverzorging in mijn geboorteland...
....al heb ik die verzòrging tot op heden nog niet nodig...
 
Liefs voor jou,
hanny
daphnevanstaveren op 10-08-2011 20:22
Mijn irritatie ligt waarschijnlijk meer aan de zorgverzekeraar waar ik bij zit: De anti-conceptiepil wordt niet vergoed, maar abortus wel. *tenenkrommend*
 
Dat ik niet naar een neuroloog kan omdat ik 'nog niet genoeg mankeer' . En dat daar dan niets aan gedaan wordt.
 
De 'slagers' van chirurgen die gewoon mogen blijven opereren.
 
De ondoorzichtigheid van het systeem als je een klacht wilt indienen over een arts of een kliniek.
 
Ik heb toch nog wel wat irritaties merk ik...
gedachtenvanmiranda op 11-08-2011 16:27
Ik heb niet zo zeer echt praktische irritaties / frustraties als het gaat om de gezondheidzorg. Dat komt denk ik omdat ik bijna geen gebruik maak van de practiche hulp van de thuiszorg. Al mijn ADL zorg kan en doe ik nog zelf. Bij mij komen ze één maal per week als zijnde ambulante begeleiding om te zien of ik nog ergens mee zit, hulp bij nodig heb etc. En ik moet zeggen die afspraken gaan in goed overleg.
 
Waar ik wel tegen aanloop is dat de zorg steeds duurder wordt en je er steeds minder voor terug krijgt. Neem nu de AWBZ, daar verblijf ik in maar vanaf dit jaar worden mijn speciaal aangepaste schoenen niet meer vergoed vanuit de AWBZ. Ook mijn fysiotherapie zal betaald moeten worden vanuit de zorgverzekering. Maar daarvoor geld waarschijnlijk ook weer dat ik eerst een deel zelf moet betalen. Dus ik ben duurder uit. Want ik betaal aan de AWBZ om te blijven wonen maar krijg ondertussen ook meer kosten te vergoeden uit de zorgverzekering.
 
En ik hoor veel van mensen om mij heen dat er steeds minder tijd is voor de persoon die de zorg nodig heeft......je hebt straks geen naam meer maar krijgt een nummer waar een verzorgende na 10 minuten al weer moet uitklokken omdat de collega het werk in 10 minuten kon doen terwijl deze verzorgende er vorige week er nog 20 minuten over deed.
Ik ben bang dat dit problemen en fouten gaat veroorzaken. Dat baart mij zorgen.
 
wakkerpolitiek op 11-08-2011 17:11
Krijg je dan geen huishoudelijke hulp en hoeveel kosten jouw aangepaste schoenen, als je eerst een eigen bijdrage moet betalen. Maar je krijgt nog wel iedere week fysiotherapie of is dat ook wegbezuinigd. Mensen zijn al meer en meer een nummer, dan een mens die goede betaalbare zorg nodig heeft. Het baart mij ook veel zorgen hoe er omgesprongen wordt met diegene die hulp en steun werkelijk hard nodig hebben.
gedachtenvanmiranda op 11-08-2011 17:18
@wakkerpolitiek; Mijn huishoudelijke hulp wordt nog bekostigd vanuit de AWBZ, voor zo lang als het duurt zou ik bijna zeggen. Ik woon begeleid zelfstandig via een zorginstelling.
De totaal prijs van mijn schoenen weet ik niet uit mijn hoofd, maar na betaling van een eigen bijdrage van 167,50 en mijn eigen risico van 170 bij de zorgverzekeraar was er nog steeds een deel over dat vergoed moest worden door de zorgverzekeraar.
 
wakkerpolitiek op 11-08-2011 17:30
Dure grap die eigen bijdrage voor je aangepaste schoenen, je kunt niet anders. Op niet aangepaste schoenen kun je en mag natuurlijk niet lopen, neem ik aan. Ik weet niet of je zelf een auto hebt, maar als dat zo is, heb je die dan wel vergoed gekregen via de gemeente ofzo.
gedachtenvanmiranda op 11-08-2011 17:37
@wakkerpolitiek; ik heb een rijbewijs dus ook geen auto. Ik rij in een invalidenvoertijg, maar niet gekregen van de instanties.
wakkerpolitiek op 11-08-2011 17:46
Hoe heb je je invalidevoertuig, scootmobiel dan bekostigd. Of heb je zo'n 45km auto, mischien wel beide. Kun je lekker vrij op pad. Nooit je rijbewijs willen halen?
Quadrisquare.punt.nl {} hanny op 11-08-2011 17:53
Gossie Miranda, als ik deze discussie lees,
weet ik zeker dat het hier veel beter geregeld is !
Mijn gehandikapte vrienden in Gap, waar ik DIT weekend toevallig heenga,
krijgen hulp voor de aankoop en reparaties / onderhoud van hun (grote) elektrische rolstoelen...  Zij heeft een stoel met heel veel spêciale mogelijkheden, hij heeft een van de knie af been-prothese en ook orthophetische schoenen nodig... en hij heeft voor buiten ook een grote electriesche rolstoel, maar kan zich binneshuis nog behelpen met een 'hand'rolstoel.
Ik zal hen toch eens uithoren wat het hen allemaal zelf kost, thuishulp
bij de ochtendtoilet, huishoudenlijke hulp 's middags en 's avonds hulp bij het  naar bed gaan...
Ik hoor ze nooit klagen, dus zal het wel meevallen  met de kosten....Ik ben en weekje weg, maar laat het je wel weten...
liefs, hanny
Quadrisquare.punt.nl {} hanny op 11-08-2011 17:58
oh ja, voor de huishoudelijke kosten wéét ik het nog :
Zij betalen die hulp zelf, maar hebben daar een budget
( van de 'provincie' ) voor, nààst hun invaliditeitsuitkering...
Dus van verschillende organisaties...
hanny

wakkerpolitiek op 11-08-2011 18:03
Hanny
 
Hier in Nederland weet ik dat veel gehandicapte mensen een Persoonsgebondenbudget kunnen krijgen. Ik weet niet of gedachtenvanmiranda dat ook heeft. Maar ook dat willen ze afschaffen...
gedachtenvanmiranda op 11-08-2011 19:20
@wakkerpolitiek; ik heb een scootmobiel van de gemeente en een 45 km auto (een smalle Canta) in eigen beheer.
Wat betreft mijn rijbewijs, ik heb het tot nog toe noot aangedurft die te gaan halen omdat ik bang ben dat door mijn beperking mijn reactievermogen in het verkeer niet goed genoeg is. Maar misschien durf ik het nog eens aan om me te laten testen.
Ik heb geen pgb. Alles wat ik heb aan voorzieningen komt of uit de awbz of de WMO in natura.
 
 
wakkerpolitiek op 11-08-2011 19:29
Een Canta in eigen beheer, heb die dan zelf gekocht of hebben vrienden geld voor je ingezameld voor zo'n auto.
WMO in natura, wat is dat?
gedachtenvanmiranda op 11-08-2011 23:55
@wakkerpolitiek; de canta is mijn eigenom en dus niet van een instantie. hoe dat tot stand gekomen is houd ik liever voor mezelf.
En met WMO in natura bedoel ik dat ik materiele krijg vanuit de wmo zoals een scootmobiel in plaats van geld om mijn eigen zorg in te kopen zoals bij een pgb
wakkerpolitiek op 12-08-2011 12:10
Dank voor de uitleg.
onderzoeker op 27-08-2011 20:05
Jeetje zeg, wat een verhalen. Iedereen die het geluk heeft zonder noemenswaardige kwalen of beperkingen te kunnen leven denkt altijd dat er een bepaald beginsel van gelijkheid is. Dat wil zeggen dat iedereen met een handicap dezelfde kansen en mogelijkheden krijgt als zij. Als ik het zo lees gaat dat absoluut niet op! Er blijkt zelfs een verband tussen een lagere Sociaal Economische Status (SES) Zie bijvoorbeeld de tekst in de onderstaande link:
 
 
"De minder goede gezondheid van mensen met een lage sociaaleconomische status komt voor een deel door het vaker voorkomen van gezondheidsrisico's. Daarnaast kan er ook sprake zijn van gezondheidsselectie, dat wil zeggen dat gezondheidsproblemen hebben geleid tot een lagere sociale positie."
 
Wat ik vooral lees in de toelichting die gegeven wordt is dat het onderste deel van het stuk tekst waar is: er is sprake van gezondheidsselectie, heb je een handicap dan is de kans groot dat je in het minder goede deel van de samenleving terecht komt. Bijvoorbeeld door minder werk, minder salaris, minder sociale contacten.
 
Ik werk in de zorg, mocht er een mogelijkheid zijn om deze ongelijkheid onder de aandacht te brengen van mensen die enige macht hebben om echt iets te veranderen dan zal ik dat zeker doen!
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl - Design by Ontwerpmijndomein.nl