Je bent geweldig!
En ik ook.
Veel vragen over werken bij vorst
En dan vergeet men in onderstaand artikel nog te vermelden dat het buiten de temperatuur voor de mensen zelf, ook nog wel eens de materialen zijn die roet in het eten gooien!
 
Wij zouden 12 januari gaan starten met een werk in de haven van Rotterdam. Maar er ligt nog geen kabel in de grond. Niet alleen omdat je in de grond niet kan graven, maar ook omdat deze kabels bij een temperatuur van onder -5 graden niet bewogen mag worden. Dan scheurt de buitenlaag (de isolatie van de kabel) kapot en kan er vocht in de kabel komen waardoor kortsluiting ontstaat.
 
Vandaag zit ik 'lekker warm' op kantoor. Dat dacht ik gisteren ook, maar toen stond ik 's middags opeens op een storing in koud Zeeland. Ach, je kunt niet alles hebben.
 
Voor het artikel: kijk bij 'Lees meer'
'Veel vragen over werken bij vorst'
 
 
 
RIJSWIJK - Werknemers met een kantoorbaan zitten tijdens het winterweer lekker warm binnen bij de kachel. Dat geldt niet voor alle beroepen. Voor mensen wier baan zich in de buitenlucht afspeelt, is het behoorlijk afzien. Bovendien zijn de regels niet bij iedereen bekend. 
 
Zo hebben fietskoeriers het deze dagen zwaar. Laagjeskleding en vaseline op gezicht, tenen en handen tegen bevriezing moeten hen beschermen tegen de kou.
 
Ook de tienduizenden postbodes die de kou moeten trotseren, doen gewoon hun werk. Postbode Deborah Morrone draagt tijdens haar werk in Veldhoven een maillot onder haar broek en bergschoenen om zich te wapenen tegen de kou.
"Mijn vingers zijn wel bevroren, omdat ik handschoenen zonder vingertoppen moet dragen om de post te kunnen bezorgen."
 
Grafdelvers
Grafdelvers moeten de bevroren grond met een pikhouweel te lijf gaan om graven te kunnen maken. "Dit is veel zwaarder dan met de graafmachine of de schop", zegt Paul Peelen, grafdelver in Roermond.
"We moeten tot het laatste moment wachten met graven, omdat anders de losse grond die terug moet ook bevriest."
 
Marktkooplui
Een flink deel van de marktkooplui blijft thuis vanwege het winterweer. In Enschede staat dinsdag de helft van het gebruikelijke aantal kramen. Marktkooplui die wel kwamen, moesten hier in alle vroegte zelf de bevroren sneeuw van hun standplaats weghakken.
 
Prostituees
Het winterweer levert ook de tippelaarsters weinig werk op. Volgens Metje Blaak, woordvoerster van de Amsterdamse belangenvereniging voor prostituees de Rode Draad, is kou funest voor de klandizie.
Behalve dat het voor de vrouwen in hun korte rokjes koukleumen geblazen is, komen de hoerenlopers amper opdagen.
 "Als een man vanuit Purmerend met de auto komt en door de gladheid een deuk rijdt, dan weet zijn vrouw ook meteen waar hij is geweest", verklaart Blaak.
 
Bouw
De helpdesk van FNV Bouw kreeg tientallen telefoontjes over het vorstverlet.
Volgens de vakbond zijn de regels bij werknemers in de bouw over werken bij vorst inmiddels goed bekend.
 De bond waarschuwt dat de bouw niet kan doorwerken bij matige vorst. Zo hoeven bouwvakkers hun werk in de buitenlucht niet te beginnen bij een gevoelstemperatuur van min 6 graden of lager.
 
Doorbetaling
Als de werkgever geen passend werk biedt, kunnen de bouwvakkers met doorbetaling van salaris om half elf naar huis als een nieuwe meting opnieuw op min 6 ligt, aldus de bond.
"Daarbij is het nog de vraag wat passend werk is", benadrukt de woordvoerster. Ook sneeuw of ijzel kunnen het werken onmogelijk maken.

Reacties

Deh Haagh op 07-01-2009 07:52
Ik ben heel blij dat het begrip kantoortuin zich dan ook beperkt tot binnenshuis... althans bij ons... voor tuincentra kan ik niet spreken.
Marjan op 07-01-2009 08:16
Nederland is het niet meer gewend, dat er vorst is ...
daphnevanstaveren op 07-01-2009 08:35
@marjan: normaal gesproken is het ook allang weer over na een dag of twee. Dit is voor het eerst in jaren dat het weer eens op een 'echte' winter lijkt! Van mij mag het nog wel even duren, ik wil ook nog schaatsen op natuurijs, maar heb nog geen tijd gehad!
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl - Design by Ontwerpmijndomein.nl